W jednym etapie maszyny przekształcają ziarno przez gniecenie lub śrutowanie i pakują produkt w rękaw foliowy o średnicach 6[ft] lub 9[ft]. Gniotowniki RICHIGER mają możliwość pracy w dwóch funkcjach: gniecenia i pakowania lub tylko pakowania/magazynowania wszystkich zbóż o każdej wilgotności.
Ziarno poprzez jednostki gniotowników walcowych lub młotkowych pozbywane jest okrywy nasiennej tak, aby doszło do procesu fermentacji w szczelnym rękawie. Produktem końcowym jest lekkostrawna, pożywna wysokojakościowa pasza. Zakiszone ziarno jest wyjątkowo smaczne i przyswajalne, koncentrat pozostaje stabilny podczas przechowywania w rękawie. Po zgnieceniu i zakiszeniu ziarno ulega fermentacji mlekowej bez tlenu. Osiąga swój najwyższy poziom składników oraz dobre walory i łatwość asymilacji po fermentacji już po około miesiącu od zakiszenia w rękawie foliowym. Automatyczne pakowanie zapewnia kompresję i wymaganą beztlenową atmosferę. Każda z maszyn wyposażona jest w kilka elementów wspomagających regulację gniotownika tak, aby dostosować parametry gniecenia do rodzaju i wilgotności ziarna oraz pożądanego produktu finalnego. Gniotowniki RICHIGER nakładem mocy od 80 do 120 KM osiągają wydajność od 25 do 80 ton na godzinę gniecenia i workowania ziarna w rękawie. Urządzenie dostępne jest w firmie Richiger.
Źródło
"Wieści Rolnicze"
http://www.wiescirolnicze.pl